Viktigt skrapa MP:s fernissa

Miljöpartiet, vill återinföra “flumskolan” är starkt emot EMU och är kritiska till jobbskatteavdraget. Det är lätt att glömma när Maria Wetterstrand smörjer småföretagare.

Det går bra för Miljöpartiet. De gröna surfar sedan en tid tillbaka på en våg av höga opinionssiffror och under mars och april har MP i olika undersökningar (bland annat Sifo och Demoskop) fått stöd ifrån uppemot elva procent av väljarna. En stor del av framgången kan härledas till partiets kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand. Oavsett vad man tycker om hennes politik så är Wetterstrand en skicklig politiker. Och en ännu bättre retoriker.

När hon i förra veckan besökte organisationen Företagarnas “valbar” i Göteborg lyckades hon riva ned applåder, trots att hon i princip var inträngd i ett hörn och hade tre uppenbart kritiska företagare och centerns partisekreterare Anders Flanking emot sig i en rad frågor, bland annat de om höjd bensinskatt och vikten av tillväxt.

Wetterstrand var under debatten också noga med att poängtera att Miljöpartiet inte är något vänsterparti.

– Vi är väldigt känsliga för den benämningen. Miljöpartiet ligger till höger om Socialdemokraterna och vi är inte en del av någon vänsterallians. Det heter de rödgröna, sade Maria Wetterstrand.

Att säga så är naturligtvis taktiskt helt rätt. Av de rödgröna partierna har Miljöpartiet störst möjlighet att locka över flest väljare från den borgerliga sidan är Miljöpartiet. Och allra bäst röstmaximerar man genom att framstå som ett relativt harmlöst mittenparti. Det är precis den bilden som Maria Wetterstrand arbetar så hårt för att föra fram. Hon tar till exempel tydligt avstånd ifrån Vänsterpartiet och Socialdemokraterna genom att påpeka att Miljöpartiet till skillnad från dem är emot förmögehetsskatten, som enligt Wetterstrand är en otroligt dålig och ineffektiv skatt.

Vad man dock aldrig får glömma bort är att svensk politik, vare sig man gillar det eller inte, tydligt är uppdelad på två block. Ett vänsterblock och ett högerblock. Och på samma sätt som en röst på Folkpartiet är en röst på Reinfeldt är en röst på Wetterstrand ett steg närmare statsministerposten för Mona Sahlin (S). I en rödgrön regering kommer dessutom Vänsterpartiet ingå. Och såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten. De kommer också med största säkerhet att höja inkomstskatterna och ta bort Rut-avdraget trots att det är en reform som inte kostar staten en krona.

När taktikern Wetterstrand officiellt placerar sig höger om S, bör man inte heller glömma bort att språkröret när hon tillfrågades inför förra valet vad hon skulle rösta på, om hon inte fick rösta på sitt eget parti, svarade Vänsterpartiet. Och samma svar lär man få av majoriteten av de som utgör partiets kärna. Under all fernissa och alla väl valda ord om att värna småföretagare så finns nämligen den utpräglade vänsterpolitiken kvar. Bland annat vill Miljöpartiet återinföra “flumskolan” genom att avskaffa betyg, är starkt emot EMU och är kritiska till jobbskatteavdragets fjärde steg. Man vill också stänga ned all kärnkraft och anser inte att tillväxt kan gå hand i hand med arbetet för en bättre miljö. För att nämna några saker ut partiets åsiktsprogram.

Det är lätt att dras med av någon som ser ut att vara en vinnare. Men i fallet Miljöpartiet och språkrör Wetterstrand är det viktigt att man som väljare stannar upp och tänker efter vad de egentligen står för. Vill man ha Mona Sahlin som statsminister? Vill man leva i ett land med dyr energi, låg tillväxt, höga skatter och usel skola? Ja då skall man rösta på MP. I annat fall inte.

GP ledare 2010-04-24

Kommentera