Såpoperan börjar att klarna

I Västra Götalandsregionen börjar nu dimmorna att skingras. Socialdemokraterna, som på en presskonferens sgat att de gett upp att leda majoriteten, deklarerade nu på mötet med Refionfullmäktige att man avser att leda regionen i minoritet. Detta skall ske i samverkan med Miljöpartiet och Vänsterpartiet samt med en teknisk valsamverkan med Sjukvårdpartiet. Detta skulle innebära att man har 74 mandat mot Alliansens 68 mandat och med Sverigedemokraternas 7 mandat som vågmästare.

Försat testen var om de skulle lyckas att få sitt förslag till ordförande vald. Den slutna omröstningen slutade med att Kjell Nordström (S) vann med röstetalt 75 -74. Den rödgröna minoriteten bestod alltså första testen. frågan är väl hur det blir i fortsättningen. Sjukvårdspartiet har tidigare mandatperioder haft en kort halveringstid där schismerna inom partiet startat ganska tidigt. Vi ser med spänning fram emot hur lång tid det tar denna gång innan man börjar att krackelera.

På ett sätt är det bra att vi nu har en koallition som tagit ledningen i regionen. Det som är tråkigt är väl att det inte är en majoritet och att den därmed är beroende inte bara av sina egna partier, varav Sjukvårdpartiet kan ses som mer osäkret, utan också av Sverigedemokraterna eller av Alliansen. Det ser ut att bli en spännande period framöver och jag fär säkert anledning till att återkomma med nya rapporter om händelseutvecklingen.

Kommentera