Varför ser det ut som det gör i regionen?

Låsningarna är ovanligt många i Västra Götalandsregionen efter detta val. Givet är att valresultatet bidragit till detta, inget av av de traditionella blocken fick en egen majoritet, Inte heller den gamla majoriteten bestående av S + FP + C lyckades med detta.

Efter valet började därför spelet om makten i regionen. MP meddelade redan veckan efter valet att man inte var beredda att samverka med Moderaterna. Socialdemokraterna låste upp Miljöpartiet men förhandlade också med Folkpartiet och Centern. Samtidigt med detta spelade man under täcket och hade en teknisk valsamverkan med Sjukvårdspartiet. Anledningen till detta och att man nu ser till att Sjukvårdspartiet hamnar i en vågmästarställning i nämnder och styrelser samt att man får en regionrådspost handlar om något helt annat, nämligen om SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Vem som får makten i SKL hänger förmodligen på vem som får småpartierna med sig och där spelar Sjukvårdspartiet en stor roll. Lite tillspetsat kan man säga ayy Socialdemokraterna offrar mycket i regionen för att få makten i SKL. Att hänga upp sin majoritet på ett parti som hittills aldig har lyckats att hålla ihop någon längre tid är inget annat än en rysk roulette. De flesta verkar vara eniga om att det endast är en tidsfråga innan enigheten inom Sjukvårdspartiet spricker. Självklart kommer de att hålla till dess att de fått sina poster men sedan är fältet fritt för internt bråk och intriger som hittills har präglat Sjukvårdspartiet

fSumma summarum är nu att MP inte vill samverka med M och att S låst upp sig mot MP. FP och C vill inte ha med S att göra efter deras dubbelspel och SVP har ett avtal med S, i alla fall till dess att de fått sina poster. Oddsen är nog ganska dåliga för att nuvarande majorítet kommer att hålla speciellt länge.

3 kommentarer för “Varför ser det ut som det gör i regionen?

  1. Ja och på samma sätt band ni upp er, om det nu ligger något i “De nya moderaterna” så hade ni väl kunnat vara med och diskutera ett blocköverskridande samarbete. Ert agerande förstärker bilden av att det inte är så mycket nytt i de nya moderaterna utan ni är det Högerparti ni alltid varit. Jag har annars uppfattat att ni rört er mot mitten men det kanske bara är i retoriken

  2. När Du säger att Ni varit ösningsfokuserade så gäller detta enbart åt vänster. Utan några förhandlingar så meddelade Ni Moderaterna att Ni inte ville diskutera med oss. detta förstärker blden av ett Miljöparti som står till vänster.

  3. MP har varit tydliga med att vi eftersträvade en blocköverskridande majoritet. Vi hade en sådan klar en vecka efter valet, men av olika anledningar kunde ingen majoritet bildas kring plattformen. MP har hela tiden varit lösningsfokuserade, vår dörr har alltid varit öppen och gruppen mandat tydligt. Vår utgångspunkt är att vi kan samarbeta med alla utom SD. Även om vi nu har svag majoritet så kommer vi att agera för att bilda så breda majoriteter som möjligt kring sakfrågorna. Vi räds inte politisk samarbete, men vi kommer aldrig att bli ett stödparti, varken till S eller M.

Kommentera