Vargjakten

Då var årets vargjakt i full gång. Personligen tycker jag att det är tråkigt att människan måste gå in och styra över naturen för att balansen ska hållas. Nu är det ju så att människan sedan länge har rubbat denna balans och då har vi också skapat oss ett gigantiskt arbete med att upprätthålla den “naturliga” balansen.

Årets vargjakt omfattar 20 st vargar utan några specifikationer på exakt vilka vargar som ska skjutas. Jag är fullt medveten om att vi behöver förstärka vargstammen och förhindra att inaveln men då borde man också pekat ut exakt vilka vargar som faktiskt ska skjutas. Att som nu man skjuter märkta vargar som SNF för dyra pengar har märkt är inte bara olyckligt det är oproffesionellt. Om man dessutom skjuter fel djur, exv. en tik, kan detta innebära att man då också stoppar tillväxten av varg. Jag kan inget annat än att hålla med Stefan Edman som i sin krönika har en klockren analys när han anser att det borde vara en selektiv jakt istället.

En kommentar för “Vargjakten

 1. Det är egentligen inte fråga om varg och människa utan om
  varg rådjur – älg mm klövdjur. Varje varg som vi har
  importerat från Sibirien behöver döda och äta upp 20 rådjur
  och 3 älgar pr år. Om vi skulle måna om dessa djur så skulle
  vi inte importera en enda varg utan låta vargen själv sköta
  poppulationen som det har varit de senaste hundra åren.
  Ju mera människor och i synnerhet myndigheter blandar sig
  i en sån här fråga desto sämre blir resultatet och teoretiska hänsyn tar överhanden. Vi har ju sälarna som
  ett liknande problem där åsikterna går isär mellan olika
  människor. Jag förordar ett kommunalt självstyre i denna
  fråga, vilket skulle leda till mer verklighetsnära beslut.
  Folke

Kommentera