Ingvar Kamprad tvingades att skatteplanera

Bifogar en insändare från Dagens Industri som belyser varför Ingvar Kamprad skatteplanerar. Det är lätt i dagens läge när Alliansregeringen har avskaffat både arvs- och gåvoskatten samt sänkt skatten på arbete att vi för inte så länge sedan hade en regering som med skattevapnet jagade framgångsrika personer ut ur landet.

Vad SVT:s granskning av Ingvar Kamprad och Ikea härförleden gav ett exempel på var konsekvenserna av den sedan 1970-talet förda närings- och skattepolitiken. Den som gjorde sig en annan bild av programmet, menar jag saknar kunskap, insikt och bär på en rad förutfattade meningar.

Det förvånar mig, med facit i hand, att just det fria och oberoende SVT förefaller tro att Ingvar Kamprad startade Ikea med affärsidén att bedriva skatteplanering.

Har Janne Josefsson och kollegerna på Uppdrag gransk­ning beaktat att Ingvar Kamprad och Ikea har fått uppleva direkta hot  i form av löntagarfonder och en rad skatter och hinder som äventyrade företagets  framtid och därmed tiotusentals arbetstillfällen med skattebas här i Sverige?

Löntagarfondernas arkitekt Rudolf Meidners ord till Hans Rausing beskriver väl vad det var fråga om: “Den typen av företag, de familjeägda, ska vi inte ha i det framtida Sverige”. Hans Rausing frågade då om man inte kunde tänka sig någon form av skatt eller avgift  för att undvika tvångsförsäljning av familjeföretaget, varpå Meidner svarade: “Det är inte möjligt, ingen ska kunna köpa sig fri”.

 Min egen uppfattning är solklar, trots att den kan tyckas grov: Sverige tvingade en gång, bland annat  genom hot, bort några av världens skickligaste entreprenörer, Ruben Rausing och Ingvar Kamprad, samtidigt som det fostrade dem båda till att bli mästare på skatteoptimering. Inte för att de var giriga eller ville undvika skatt, utan för att deras företag skulle överleva.

Hans Blücher, fd direktör i Tetra Pak

En kommentar för “Ingvar Kamprad tvingades att skatteplanera

 1. Det är intressant att artikelförfattaren tar upp
  Rudolf Meidner i debatten . Jag var med på LO kongressen
  1947 när han påstod att smärtgränsen för skatt låg
  på 70 %. Det lät overkligt då när vi hade en kommunal-
  och landstingsskatt på 17 resp 4 % och en liten statlig
  skatt m m på ungefär 5 %. Men hans visioner har gått i
  uppfyllelse. Vi har 62 % i alliansens sverige. I sossesverige hade vi 70 % så sent som 2005.
  Han jämför IKEA och TETRA-PAC. Det är ingen bra
  jämförelse. TETRAPAC har skapat 20000 nya jobb i Sverige
  men IKEA har bara slagit ihjäl några tusen möbelhandlare
  och små snickerifabriker och ersatt dem med IKEA folk

Kommentera