Juholt pladdrar

Håkan Juholt, Socialdemokraternas nye partiledare, anser att man måste skapa förutsättningar för att Saab ska klara sig. Han tycker också att Regeringen är passiv och efterlyste aktivitet. Vad exakt han vill att Regeringen ska göra avslöjar han dock inte.

Hans företrädare Mona Sahlin var beredd att gå in med miljardbelopp och t.o.m. köpa Saab. Vad Juholts efterfrågade aktiviter kostar vet vi inte men billigt är det säkert inte.

Skattebetalarna har gått i borgen för ett mycket stort lån till Saab. regeringen har på ett utmärkt sätt bevakat skattebetalarnas rättigheter och inte fallit för kraven från Socialdemokrater och Vänsterpartister att skyffla in miljarde i ett företag som inte gått med vinst på över tio år.

Det som avgör Saabs framtid är hur många bilar de säljer, inte vilket statligt stöd de får. Idag finns det en stor överkapacitet på att producera bilar i Europa. Att i det läget pumpa in skattepengar som ersättning för utebliven bilförsäljningvore direkt oansvarigt. Jag anser att regeringen är duktig på många saker men jag tror faktiskt inte att deras bästa gren är bilförsäljning. Låt därför Saabs ägare reda ut Saabs ekonomiska trassel. Den hjälp som Regeringen och Riksgälden givit till Saab är redan ett stort risktagande med våra skattepengar. Nu är det upp till Saab att bevisa resten, att de kan stå på egna ben och sälja tillräckligt med bilar för att överleva.

Kommentera