SD i vågmästarställning i regionen

Omvalet i Regionfullmäktige slutade med att Sverigedemokraterna hamnade i ensam vågmästarställning. I valet 2010 fanns även Sjukvårdspartiet med men i omvalet fick de inte tillräckligt med röster för att komma in i Regionfullmäktige. Det borgerliga blocket fick 67 mandat vilket är ett mindre än valet 2010 och det rödgröna blocket fick 73 mandat. Eftersom det krävs 75 mandat för majoritet innebär detta att Sverigedemokraterna blir vågmästare och till skillnad mot valet 2010 så kommer de också att ta plats i de flesta nämnder och styrelser.

I Öckerö kommun är Moderaterna fortsatt största parti även om vi tappade från 31,64 % till 29,0 %. En stor missräkning blev det låga valdeltagandet på 43,1 % vilket är 33,9 % mindre än vad det var i valet 2010. Detta tar förhoppningsvis död på all fortsatt diskussion om skilda valdagar. Det är bara att konstatera att val till Regionen inte drar så mycket väljare att det kan anses som demokratiskt acceptabelt. Ett valldeltagande på under hälften av väljarna är inget annat än en mindre katastrof. Det vore väl dags att modernisera även vårt valsystem. Att man år 2011 fortfarande stoppar i lappar i ett kuvert och inte kan rösta via internet är inget annat än underutvecklat. Med ett modernt röstningssystem är jag övertygad om att valdeltagandet skulle varit betydligt högre men i grunden måste vi politiker också vara självkritiska eftersom vi faktiskt inte lyckats att få ett intresse för våra frågor.

Kommentera