Gert Gelotte: Risk för fler smutsiga val Krönika 16/5

Kanske är det så att den som upprepar en politisk lögn tillräckligt många gånger till slut tror på den själv. Några socialdemokratiska politikers indignation tyder på att så kan vara fallet, skriver GP:s Gert Gelotte.

Valrörelsen inför gårdagens val till regionfullmäktige i Västra Götaland blev rejält smutsig. De rödgröna partierna, särskilt Socialdemokraterna, satsade allt på känsloargument och smutskastning av Alliansens partier.

För regeringen är det en dyster lärdom. Om tre år är det allmänna val. Idealisten hoppas på en ren valkampanj, den kloke förbereder sig för en smutsig. Inte med en lika smutsig motkampanj, utan med omsorgsfullt slipade och väl förberedda sakargument.

Inför regionvalet plockade Socialdemokraterna ut det gamla malätna högerspöket ur kampanjförrådet. Alliansen beskylldes för att vilja sälja de stora sjukhusen till riskkapitalister och för att ha för avsikt att ersätta vård efter behov med vård efter plånbokens tjocklek.

Inget av detta är sant. Rimligen vet de rödgröna politikerna detta. Fast ibland undrar jag. Kanske är det så att den som upprepar en politisk lögn tillräckligt många gånger till slut tror på den själv. Några socialdemokratiska politikers indignation tyder på att så kan vara fallet.

Fjädern bakom hönsgården är att det alltid funnits privat vård vid sidan av den offentliga. Några exempel är Carlanderska sjukhuset i Göteborg och Sofiahemmet i Stockholm. De som har en privat sjukvårdsförsäkring eller vill betala hela vårdkostnaden själva kan vända sig dit. Vad jag vet vill inget parti förbjuda denna högst privata vård.

Vad som i sak kan diskuteras är om offentligt ägda sjukhus skall få hyra ut lediga operationssalar till försäkringsbolag som säljer sjukvårdsförsäkringar.

Inget parti tycks ha några problem med detta – så länge patienterna är utlänningar. Själv har jag svårt att se det rimliga i att operationssalar står tomma för principens skull, om regionen kan hyra ut ledig tid och använda hyrespengarna till att korta kön till den offentliga vården.

Självfallet skall ingen kunna köpa sig fram i den offentligt finansierade sjukvården. Om detta är samtliga svenska partier rörande överens. Men när Socialdemokraterna i valrörelsen använt argument som: ”vård efter behov eller vård efter plånbok?” har man givit sken av att motståndaren vill låta patienter med tjock plånbok gå före i kön. Det är inte sant.

Gå förbi kön har man däremot alltid kunnat göra. Och som sagt, vad jag vet vill inte Socialdemokraterna tvinga Carlanderska eller Sofiahemmet att stänga eller förbjuda privatläkare att utöva sitt yrke.

En betydligt trevligare lärdom av omvalet i Västra Götaland är att regionens frågor kan bära en egen valrörelse. Olyckskorparna har varit många och visst tog det lite tid. Men till sist fick vi en debatt om de två huvudfrågorna – sjukvård och infrastruktur. Att valdeltagandet blev betydligt lägre än vad vi vant oss vid i allmänna val är tråkigt. Något kan detta förklaras med att första gången är första gången och att regionval aldrig blir lika dramatiska som riksdagsval – där regeringsmakten står på spel.

Trots lågt valdeltagande bör frågan om skilda valdagar för kommun- och regionval respektive riksdagsval inte anses begravd. Lokala och regionala val som inte fördunklas av statsministerfrågan kan bredda och fördjupa demokratin. Detta kommer att framstå allt tydligare ju mer svenska riksdagsval får karaktären av presidentval.

En kommentar för “Gert Gelotte: Risk för fler smutsiga val Krönika 16/5

Kommentera