Inför båtkötkort snarast

För något år sedan infördes en promillegräns för sjöfylleri. Anledningen till detta var att man ville höja säkerheten på sjön genom att få bort de många som har för vana att en kombination av alkohol och att framföra en båt är förenligt. När man framför motorbåtar med stora motorresurser säger det sig själv att det är viktigt att omdömet är på topp vilket det inte är när man intagit för mycket alkohol.

Jag anser att det nu är dags att ta itu med en ännu större säkerhetsfråga på sjön. Idag finns det ingen som helst åldersbegränsning för att få framföra en båt som är under tolv meter lång och fyra meter bred. Innebörden är att exv. en sjuåring helt lagligt får framföra en båt med fartresurser på 40 knop. Detta är givetvis helt förkastligt.

Bortsett från åldern saknar två tredjedelar av alla fritidsbåtägare någon form av sjörelaterad utbildning. Det är allså en stor risk att de inte vet vad olika prickar betyder eller att de kan sjövägsreglerna. För mig låter detta helt absurt att vi kan tillåta att trafikeringen av våra farvatten tillåts att trafikeras av förare som har denna okunskap eller som inte är mogna att framföra sina båtar. Därför är det helt självklart att det måste införas ett båtkörkort snarast.

Kommentera