Varför skrivs det aldrig om kommunala äldreboenden

Jag har vid ett flertal tillfällen bloggat om att när man rapprterar om missförhållanden på äldreboenden gör en klar skillnad mellan om det är offentligt eller privat driftsform Vid privata boenden tas detta upp som en anledning till vad som hänt och hela driftsformen ifrågasätts. Händers samma sak vid ett äldreboende som drivs av kommunen förbigås detta med tystnad. Inte minst GP har varit utmärkande i detta.

I dagens GP är det en bra debattartikel som just visar på detta. För att förtydliga så fins det idag i Öckerö kommun endast två äldreboenden, Solhöjden och Bergmans och båda två har högsta betyg från sina brukare så när jag vill tydliggöra detta med olika driftsformer så handlar det inte specifikt om min egna kommun.

En kommentar för “Varför skrivs det aldrig om kommunala äldreboenden

  1. Jo, det finns en mycket stor skillnad. Om missnöje med vården uppstår i Öckerö Kommun så kan de berörde vända sig till Dig eller någon annan politiker och hoppas på ett agerande från Er till deras fördel eftersom kommunen drivs efter offentlighetsprincipen. Ett aktiebolag är en sluten enhet som inte ägs av någon – man äger bara aktier i bolaget- och ansvaret ligger bara på VD som i sin tur har en viss integritet – således en helt ansvarslös företagsform
    utan personligt ansvar. Administrationen i ett vårdbolag måste också betalas av någon t ex personal, kommun – eller av vårdtagarna och densom har aktier vill ha så god förräntning som möjligt på insatt kapital.

Kommentera