Det här behöver Löfven svara på i Ekots lördagsintervju

Kent Persson, partisekreterare (M), och Anna Kinberg Batra, gruppledare i riksdagen (M):

Under de tre och en halv månader Löfven varit partiledare för Socialdemokraterna har de få nya förslag som presenterats bekräftat en jobbfientlig politik och återgång till bidragslinjen, skriver de på Newsmill.

Idag frågas socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ut i Ekots lördagsintervju. Det är ett bra tillfälle att svara på en rad viktiga frågor om Sveriges framtid. Under de tre och en halv månader Löfven varit partiledare för Socialdemokraterna har de få nya förslag som presenterats bekräftat en jobbfientlig politik och återgång till bidragslinjen. Samtidigt undviker Socialdemokraterna konsekvent frågan om vilka de tänker sig styra Sverige tillsammans med vid en valseger 2014.

Nya Moderaterna och de andra partierna i Alliansen har tagit ansvar för Sverige och de offentliga finanserna sedan 2006. Genom arbetslinjen och en ansvarsfull ekonomisk politik har Sverige goda förutsättningar jämfört med många av länderna i vår närhet. Flera av EU:s medlemsstater står inför tuffa besparingsprogram, nedskärningar i välfärden och höjda skatter. I motsats till denna negativa utveckling har vi här hemma kunnat säkra en trygg gemensam välfärd med hög kvalitet i vård, skola och omsorg.

Samtidigt är vi inte immuna mot skuldkrisens effekter. För ett litet exportberoende land som Sverige är betydelsen av en ansvarsfull ekonomisk politik och en stark arbetslinje central. Det är därför minst sagt anmärkningsvärt att Stefan Löfven och Socialdemokraterna i sin ekonomiska vårmotion står fast vid en politik som höjer trösklarna in på arbetsmarknaden och hotar tusentals jobb runtom i landet.

Socialdemokraterna vill fördubbla arbetsgivaravgiften för att anställa unga under 26 år. Att kraftigt höja kostnaderna för att anställa unga riskerar att slå undan benen för en grupp som redan har det tufft att komma in på arbetsmarknaden.

Samtidigt vill Socialdemokraterna fördubbla momsen på restaurang- och cateringtjänster. De som riskerar att drabbas värst är unga, utrikes födda samt andra som tar sitt första viktiga steg in i arbetslivet genom just restaurangbranschen.

Vidare har Socialdemokraterna bekräftat att man vill försämra villkoren för de populära och jobbskapande RUT- och ROT-avdragen. Den ekonomiska vårmotionen visar dessutom tydligt att stora skattehöjningar är att vänta för Sveriges företag och hushåll. Skattehöjningar som används för att öka bidrag och andra ersättningar. Vi hoppas därför att Stefan Löfven i dagens intervju tar tillfället i akt och förklarar hur han och Socialdemokraterna tänkt sig att jobben ska bli fler genom en nedmontering av arbetslinjen, skattehöjningar och höjda trösklar in på arbetsmarknaden.

Alliansen kommer 2014 återigen att söka väljarnas förtroende tillsammans. Det innebär att vi är tidiga och tydliga med vad väljarna har att ta ställning till. De som lyssnar på dagens intervju förtjänar raka besked i regeringsfrågan även från Stefan Löfven. Kommer Socialdemokraterna att ensamma söka väljarnas förtroende? Eller blir det tillsammans med Vänsterpartiet och den ansvarslösa ekonomiska politik som Jonas Sjöstedt står för? Eller blir det med Miljöpartiet och Åsa Romsons bensinskattechock? Det svenska politiska landskapet har förändrats avsevärt de senaste åren. Väljarkåren är betydligt mer lättrörlig och tiden är över då ett parti ensamt kunde göra anspråk på regeringsmakten.
Socialdemokraterna saknar svaren kring såväl jobb som ekonomi och regeringsalternativ. Idag har Stefan Löfven möjlighet att ändra på det. Ta chansen och berätta för väljarna. Många vill veta.

Kommentera