Sex kommuner i samarbete

Även Öckerö kommun kommer att delta i detta samarbete.

Andelen äldre kommer att öka kraftigt de kommande åren. Därför väljer sex västsvenska kommuner att samarbeta i bolagsform.

Som sista kommun att formellt gå med klubbade kommunfullmäktige i Kungälv samarbetet under torsdagen. Syftet med bolaget Soltak är att använda skattemedel på ett mer effektivt sätt samtidigt som demografin med allt fler äldre utmanar. De samarbetande kommunerna är Stenungsund, Orust, Lilla Edet, Tjörn, Ale och Kungälv som i ett första steg riktar in sig på gemensamma stöd- och servicetjänster. Först ut att prövas är upphandling, IT-drift, telefoni och lönehantering.

6 kommentarer för “Sex kommuner i samarbete

 1. Vad menar Du , Janne – har Du ingen egen åsikt som skulle kunna tillföra debatten någonting – eller tillhör Du Dom som bara försöker hitta fel och som njuter av detta utan att
  försöka tillföra debatten något positivt. Tillhör Du Dom som bara konstaterar att – va vad det jag sa i efterskott –
  men som inte gör någonting medan tid är – bara klsgar –
  det är bekvämt att klaga men det fordras energi för att ta reda på och försöka påverka olika beslut i samhället.
  I det här ärendet gäller det bara att läsa lagen – som är tillgänglig för alla – och att följa den – inte gissa eller
  tro eller lita på någon annan, viket de flesta människor gör-
  tyvärr

 2. He he Arne,,,
  Vet att Folke är en inbiten Moderat,, men man kan säga att med sådana vänner behöver man inga fiender… 😉
  Gött o läsa om Era inlägg….. 🙂

 3. Bra, Arne
  i den här sista artikeln uttryckte Du Dig mönstergillt i och med att Du berättade om personerna i objjektet och upplägg med styrelse m m . När man hör ordet Aktiebolag ser
  man som skattebetalare framför sig någonting som kostar tio millioner till ingen nytta. Det finns tusental med bolag inom stat o kommun som inte driver någon som helst verksamhet men bara kostar pengar

 4. Sansa Dig lite Folke och inhämta lite fakta. Bolagsformen har visat sig vara den bästa att hantera frågorna i. Styrelsen består av oss KS-ordföranden och vice. VD kommer en kommunchef att vara. Inga arvoden utgår och inga särskilda kontor vilket innebär att kostnaderna minimeras.
  Min uppfattning är att vi kan centralisera och samarbeta om ett flertal saker. Exv. vissa tjänster som en liten kommun inte kan ha själv utan måste köpa in som exv. jurister. Även andra saker såsom telefonväxel kan vi också samarbeta om. Jag tror att vi på detta sätt kommer att spara pengar åt våra kommuninvånare och istället kunna satsa dem på vår kärnverksamhet såsom skola, vård och omsorg.

 5. Ytterligare ett bolag med VD styrelse, revisorer, kontor och annat som kostar pengar innan dom ens börjat och som sen är en institution som kostar tiotals millioner varje år.
  Till vilken nytta ? För att förhandla upp en mer och mer centraliserad verksamhet till ingen nytta – och det resultat man uppnår slutligen är att kostnaden för skattebetalarna bara ökar- när vi istället borde decentralisera för mer personlig service i samhället.
  Vi har alltför många stora bolag med automatiska telefonsvarare, opersonlig och ansvarslös styrning och
  missnöjda kunder

Kommentera