Omvänt demokratitorg

Denna gång har vi ett tvådagarsmöte med Regionfullmäktige. Första dagen ägnades åt ungdomsfrågor. Större delen av dagen ägnades åt något som kallas för Omvänt Demokratitorg. Detta är ett forum där regionpolitiker och ungdomar träffas och diskuterar olika frågeställningar. Dessa var Inkludering & trygghet, Jobb & utbildning, Kollektivtrafik & infrastruktur, Kultur & fritid samt Vård & hälsa.

Tanken är att vi politiker skall lyssna mer än prata. Det var väl svårt för vissa politiker men trots detta så lyckades vi att få en hel del synpunkter från ungdomarna i de olika ämnesområdena.
Vad som inte var helt förvånande var att ungdomar i många avseenden har samma åsikter som oss som är lite äldre.
Exv. ansåg man att kvalitén och bemötandet är viktigare än priset på resan. Äldreomsorgens kvalité är viktig och de kände till exempel som var ovärdiga. Skapa mer jobb för ungdomar genom praktik. Full lön är inte det viktigaste utan en viss ersättning är bra men arbetslivserfarenheten är det viktiga.

Att ungdomar har något att göra på sin fritid är också viktigt. Vi konstaterade att det finns många möjligheter för ungdomarna men att detta inte är så känt i deras kretsar. Vikten av information i media som de läser, exv Facebook och skoltidningar blir då viktiga.

Sammantaget var det en bra dag med bra åsikter från ungdomar som vi kommer att ta med oss i framtida tankar om politiken. I Öckerö kommun har vi sedan ett antal år haft Dialogcafé där vi på ett liknade sätt träffar våra ungdomar.

7 kommentarer för “Omvänt demokratitorg

 1. Jag låg på Filipstads lasarett 1944 och kan intyga att det var bättre då. Personalen var mindre stressad – medicinen var mindre utvecklad men den var till för att bota – i dag
  kan Du läsa Astras katalog och finna att hälften av medicinerna bara är till för att bota symptomen på sjukdomen –
  dessutom mera knark och vanebildande mediciner. Man fick ta sig i kragen och bli frisk själv.
  Om Du går in på facebook idag och tittar på vad högt utbildade människor skriver så kan Du konstatera hur
  torftiga texter som finns där och går man in på Passagen så verkar det som om människor går i skola i 20 år i onödan.
  1944 var det inte så många som fick boklig bildning men det man lärde sig det satt där

 2. Jag konstaterar att Du tydligen anser att det är bra med svartjobb, det tycker inte jag. Sjukersättning och pension är några saker som Du förlorar vid svartjobb. Du anser att vi hade samma service och lika bra sjukvård 1944 som nu. Då måste Du nog faktiskt kontrollera detta lite bättre för där tror jag att Du får svårt att hitta en enda utredning som städjer detta. Tror Du verkligen att invånarna vill tillbaka till nivån som sjukvården hade 1944? Hade eleverna lika mycket kunskap då som nu?

 3. Du skriver, att RUT avdraget gett arbete åt kvinnor med
  invandrarbakgrund – det är delvis rätt – RUT har gett ett
  beskattat arbete till dessa kvinnor men dom har inte fått mer att leva av , kanske tvärtom – tidigare fick dom pengarna i näven – utan inblandning av skatteverk och kronofogde – nu får dom tre gånger så mycket pengar som
  ska beskattas men dom får inte mer kvar – och för kunden blir det tre gånger så dyrt. Om dessutom ett bolag kommer in i bilden blir det fem gånger så dyrt – och alla dom pengar som staten betalar ut måste komma in via någon annan skatt t ex kommunalskatt eller senaste påfundet, Trängselskatt eller så får staten låna upp pengar som man gjort i många år för att täcka underskottet i kapitalskatten.
  1944 var skattetrycket 24 % trots att vi hade jättestora
  kostnader för försvaret och minskat skatteunderlag.
  Idag har vi 62 % och behöver egentligen inget försvar.
  Sjukvården var lika bra då och man lärde sig lika mycket i skolan om inte rentav mer.
  När jag började deklarera åt folk – det var mitt första jobb efter kommisen – det var 1947 – bl a hade vi Bertil Ohlin som lärare på handels så var skatten runt 25 % totalt
  varav kommunal 17 %. Ingen moms ingen arbetsgivaravgift –
  ingen arbetslöshet – liten kriminalitet – inget ungdomsfylleri – skattepengarna stannade kvar i landet och kunde användas till välfärd – nu skickar vi 700 000 000 enbart till Eritrea för att användas till deras militär och polis för att hålla människor fängslade- Är det den servic
  Du menar ?

 4. RUT-avdraget har enligt alla undersökningar gett framför allt kvinnor med invandrarbakgrund arbete. De flesta är dessutom enmansföretagare. Reformen har gjort att fler nu arbetar vitt istället för svart och det har blivit billigare för alla och envar att använda tjänste, alla utredningar pekar på detta och jag har personlig erfarenhet av det.
  Företagare skall givetvis betala moms och arbetsgivaravgift men detta måste han ju då inkludera i priset vilket alla hantverkare gjort sim jag anlitat. Konkurrens gör att priser pressas och det gynnar kunderna.
  Vi har högre skatt idag än vad vi hade 1944 och även högre än vad vi hade 1964. Ärligen har vi också betydligt mer kommunal och statlig service nu än vad vi hade då. Vi har fortfarande ett av världens högsta skattetryck så där ger jag Dig rätt. Paradoxalt får vi mycket kritik från vänsterpolitiker att vi sänker skatten för mycket.
  Håller med Dig om ATP:n men inte om kapitalskatten.

 5. Jag uppskattar iden med jobbskatteavdrag även om skatteverket har krånglat till det så att gemene man inted förstår hur det fungerar och förjaktligen ger det inga stora politiska fördelar för moderaterna. Rutavdraget ger
  ingen städerska nya jobb – det ger bara stora aktiebolag stora vinster och gör det tre gånger dyrare att få städat.
  En frisör skickar ingen faktura utan måste konkurera med andra frisörer om privatkunders pengar som redan är beskattade med 62 % och som nu beskattas med lika mycket igen.
  För mej, som har hållit på ett helt, långt liv att hjälpa
  människor att gå från arbetslöshet till att bli egna företagare som hantverkare, taxidrivare, åkare, fiskare m m
  är Ditt svar väldigt teoretiskt uttryckt. Du tycker inte att vi har en högskattepolitik. Det har vi i högsta grad
  även om vi tagit borg onödiga skatter som arvs- och förmögenhetsskatt så har vi den dyraste kvar nämligen
  kapitalskatten, som skapades 1944 på statarns tid men som
  skulle ha skrotats för länge sen. ATT uppmuntra till att
  slösa men bestraffa sparsamhet måste ju vara en av förra århundradets största dumheter

 6. Det Du jämför med är om en ungdom startar eget företag. Då får han bl.a. betala egenavgifter och moms men detta är ju något som egenföretagaren också fakturerar. En lönarbetare har under Alliansens styre fått skattesänkningar som motsvarar att de numera får en extra månadslön varje år. Detta får givetvis också egenföretagaren som också fått sänkt moms inom vissa yrkesgrupper, halverad arbetsgivaravgift för ungdomar samt nu också sänkt bolagsskatt.
  Att Du kallar det för en högskattepolitik är väl magstarkt inte minst för den socialistiska delen av befolkningen.

  RUT-avdraget gynnar framför allt kvinnor och då speciellt de med utländsk härkomst. Detta är något som jag tycker är bra även om det inte gynnar ungdomar speciellt.

  Vi har tidigare haft ett mål inom Moderaterna att höja grundavdraget till 50 000 kronor men eftersom vi inte har en egen majoritet så blev detta istället fem jobbskatteavdrag, vilket jag tycker ör bra. Det hindrar inte att vi kan återkomma till denna målsättning.

 7. Problemet är bara att när dessa ungdomar börjar jobba efter att ha fått sin utbildning så kommer skatteverket och suger ut mer än hälften av vad de tjänar. En utbildad frisör startar en egen verksamhdet för det finns inga jobb som anställd.
  När han tjänat den första tusenlappen är ha skyldig att
  betala 200 kr i moms. 250 i egenavgifter och 170 i kommunal-
  och landstingsskatt d v s 62 % redan från första kronan.
  Och detta i ett moderatstyrt samhälle som har haft chansen i sex år att få bort ett olagligt och skandalöst skattetryck men inte tagit det utan pjoltar med RUT avdrag
  och annat kosmetiskt tokeri. 2006 lovade moderaterna skattebefrielse för de första 50000 men har svikit detta
  löfte och för nu en högskattepolitik som skapar mer och mer arbetslöshet spec bland ungdomar just därför att man har svikit det ursprungliga löftet.
  Kan Du bemöta detta

Kommentera