Fakta om RUT-avdraget

Bakgrund:
Just nu är det mycket debatt kring RUT-avdraget och onsdagen den 5/12 röstar riksdagen om att komplettera RUT-avdraget med läxhjälp.

Vad gäller saken?
RUT-avdraget har varit en av Alliansens viktigaste reformer för att skapa fler jobb och gör att svarta jobb blivit vita samt att fler går från utanförskap till en fast anställning med riktig lön, pensionspoäng och trygga anställningsförhållanden.

På sikt beräknas RUT-avdraget ge 17 000 jobb. I dag sysselsätter RUT-branschen cirka 9 000 helårsarbetskrafter.

Med RUT-avdraget har det blivit enklare för många familjer att få vardagspusslet att gå ihop. Från 1 januari till 13 november i år har RUT-avdrag betalats ut till cirka 450 000 personer enligt Skatteverket. Drygt en tredjedel av dem som använder RUT-avdraget är pensionärer, inte minst äldre ensamstående kvinnor.

Läxhjälp för elever i exempelvis grundskolan omfattats redan i dag av RUT-avdraget, inom ramen för barnpassning. Onsdagens beslut i riksdagen är ett förtydligande och en komplettering som gör att läxhjälp till elever i exempelvis gymnasieskolan uttryckligen ska omfattas av RUT-avdraget.

Gällande diskussionen om RUT-avdrag för bartender så baseras det på Skatteverkets tolkning av dagens lagstiftning.

Kommentera