Utbildningsledaren på T/S Gunillas rapport 2012-12-13

Hamnbesök: Safi
Idag blir min dagbok späckad, så häng med nu! Jag och halva gruppen var först på keramikmuseet och fick där en rundvandring av intendenten i egen hög person. Det var tydligen inget han gjorde ofta men det blev en faktaspäckad rundtur bland krukor och skärvor från romartid till nutid.

När besöket på museet var över mötte den andra halvan upp oss för att vi tillsammans skulle gå till skolan Lyceé Ibn Khaldoun. Där blev eleverna uppdelade i olika grupper och fick prova på gymnastik, handboll och basket. Det var en fantastisk stämning och alla gick in för sina uppgifter med hull och hår. När idrottslektionen led mot sitt slut skulle vi gå till en annan lektion, trodde vi. Istället hamnade vi framför en annan lokal där de rullat ut röda mattan och ställt ut guldpelare som en slags ingång åt oss. Inne i lokalen hade de dukat upp med olika marockanska bakverk, kaffe, te och läsk. Vi fick springa tillbaka till Gunilla för att hinna i tid till vakter, middag och planering inför kvällens luciafirande.

Vi hade bjudit elever och lärare från skolan vi var på idag till oss ombord för lite fika, guidning och luciasånger. När jag skulle hämta våra gäster vid hamngaten blev det dock stopp. Jag fick tillbringa en timme hos immigrationsmyndigheten för att de skulle få tillfälliga pass och komma ombord. Gissar att de vet mer om mig nu än jag gör själv! När de äntligen kom igenom gaten väntade eleverna på däck. Där fanns tomtar, tärnor och stjärngossar samt kvällens höjdpunkt: Lucia! Det absolut finaste luciauppträdande jag någonsin sett, eleverna var fantastiska!

När skönsången var över bjöd vi på lite tilltugg, guidade turer och skaffade många nya vänner. Det blev ett fantastiskt slut på en underbar dag! De sista marockanerna har nyss lämnat skutan och ett lugn har lagt sig. Vi är nog lika trötta allihop efter allt vi upplevt. Trötta men glada och lyckliga för allt vi varit med om!

Vi har det bra!

Anne-Li Olsén, utbildningsledare

Kommentera