Förslag att bygga skatepark

På mötet med arbetsutskottet igår yrkade Moderaterna och Folkpartiet att förstudien på en skatepark skall genomföras. Tanken är att den skall byggas på Prästängen. Ärendet avgörs i Kommunstyrelsen nästa tisdag.

11 kommentarer för “Förslag att bygga skatepark

 1. Erik, skateparken är överklagat av de kringboende och det ärendet är fortfarande inte avgjort. risssken är att det beslutet också kommer att överklagas och därmewd fördröjas ytterligare.

 2. Hittade denna tråd när jag försökte hitta någon information om skateparken på Öckerö och insåg att det nu gått ytterligare något år sen senaste inlägget och jag undrar hur det går med bygget?
  Mvh
  Erik

 3. Hej Martin!
  Bygglovet är beviljat och byggnationen skulle kunna komma igång när som helst. Problemet är att bygglovet överklagades och nu måste vi avvakta prövningen på detta. Hur lång tid detta tar vet jag inte.

 4. Hej Arne,

  Har inte hänt något på denna tråden på ett tag och vet inte om den är aktiv fortfarande. Tänkte höra hur bygget går eller vem som har info om det?
  Enligt Ökeröbo Bostad så “beräknas byggstart bli så snart tjälen släppt våren 2014″…och någon tjäle i år har det ju inte varit på tal om!

  Vill bara nämna till Jan-Olof och andra som ej är insatta, att det inte bara är ungdomar som uppskattar denna typ av byggnation. Intresset för skateboard sträcker sig idag över flera generationer. Skateparker är idag en av få mötesplatser där flera generationer (allt från 60-talister till dagens ungdomar vad jag vet) umgås tillsammans och delar kärleken till sin sport.
  Jag och min generation (70-talisterna) åkte mycket på 80- och 90-talet och vi är många som åker fortfarande. Vi klassas som “oldboys” om vi snackar fotbollstermer så att fler förstår. Vet ej vad motsvarande kallas i seglingstermer… Det är våran generation som nu fyttar ut till områdena utanför Gbg och får samhällena att försätta utvecklas och leva…alla spelar inte fotboll eller seglar längre… På våran tid fanns det tyvärr inga skateparker utan vi gjorde livet surt för många genom att åka ute på gatorna och torg och snodde virke lite överallt för att bygga ramper och annat att åka på…och såna ligister vi väl inte ha härjandes ute på gatorna!?

  Därför är skateparker väldigt välkommet och kommer fungera som mötesplats för många människor oavsätt ålder.

 5. Jan-Olof:
  Du nämner ungdomar som seglar eller spelar fotboll som inte kan nyttja en skatepark.. Har inte fotbollsspelarna fått alldeles för mycket skattepengar satsade på sin meningslösa publiksport? Tycker att det har tagit alldeles för lång tid för att få denna skatepark byggd, sätt gång nu! Du ser inte möjligheterna i att satsa på en ny sport, och det finner jag mycket trist.

 6. Jag utesluter inte att vi kommer att göra fler satsningar på ungdomar. Politik handlar ju alltid om prioriteringar och i detta fallet handlade det om att satsa på en skatepark eller inte. Jag hade väl givetvis önskat att den skulle vara billigare men ställd inför faktum anser jag det är väl investerade pengar istället för att svika de löften vi nu gett i fyra år om att bygga en skatepark. Vad ungdomarna hade fått för uppfattning om politiker om så skett behöver man ju inte fundera så länge på.

  Demokrati förutsätter en majoritet. Än så länge har Moderaterna inte egen majoritet i kommunen vilket förutsätter att även andra partier håller med oss. I detta fall var KD ensamma om att yrka avslag vilket väl måste sägas vara en stark majoritet för beslutet.

 7. Arne, jag kritiserar inte att man satsar på ungdomar. Jag är själv mycket engagerad i ungdomsverksamhet och har så varit i 15 år. Vad jag kritiserar är om verkligen en anläggning för 50-75 ungdomar för 4,5 miljoner är där det gör mest nytta och kommer flest och mest jämnt fördelade ungdomar till godo.
  Kan vi se fram emot en ny anläggning för jollesegling i kommunen efter nästa val (vi har dessutom flest tjejer som seglar hos oss)?
  Fritidsgårdar är däremot något som jag TROR ger mer till fler för samma peng.
  Du förstår vad jag menar, det är jag övertygad om.
  Jag att många i kommunen tycker att en stateboard park är jättebra. Tror inte att lika många tycker att det är jättebra om dom vet att den kostar 4,5 miljoner och att kostnaden för denna bekostas av skattepengar som då får tas från någon annan verksamhet (såvida inte skatten skall höjas).
  Ang min ironi om Öckerö demokrati så anser jag att demokrati förutsätter att det finns flera åsikter som strider för sin sak. Tyvärr är ju oppositionen väldigt passiva i denna kommun och det är inte bra. Det tror jag till och med att du håller med om. Har flera gånger hört från källor att det är ingen ide att rösta för/eller att strida för sin åsikt för det blir som Moderaterna vill ändå.
  Jag som till och med är gammal Moderat (fast numer i ett annat parti på “samma sida”. Tycker att det är fel.

  Sen kan man väl vist kritisera Kommunallagen och andra lagar. Inget är hugget i sten.
  Jag tycker tex att det är mycket märklig demokrati att ett parti i Göteborg som har ca 10% av rösterna har 70% av makten och därför får igenom sin politik mot 90% av befolkningen. Det är sann “Göteborgs demokrati”. Men grattis till Kia 🙂
  Nu tänker jag inte debattera mer om Skateboardparken utan jag har nu sagt vad jag tycker och läser skatarna din blogg så står dom väl snart utanför med några brinnande granar. 🙂

 8. Som sagt, det är alltid svårt att värdera olika satsningar mot varandra. Man kan självklart göra på olika sätt och Ditt förslag kanske också hade fungerat men jag är inte säker på att det hade blivit bättre.
  Jag anser att de pengar vi satsar på våra ungdomar är väl investerade pengar även om Du anser att det blir dyrt. Om vi bara talar ekonomi så nämnde jag i förra inlägget att en ungdomsplacering kostar en till två mnkr om året. Detta alldeles utan att man tar med det mänskliga i den beräkningen som inte går att värdera.

  I Göteborg där det finns en skatepark bakom Bergakungens sal, som kostar dubbelt så mycket, har detta blivit en samlingsplats för ungdomar, både killar och tjejer. Det kanske detta blir också och då har vi plötsligt nått dubbelt så många ungdomar.

  Vi har nu en förstudie på en fritidsgård på gång också vilket också kommer, att kosta en hel del pengar. Till skillnad mot Dig anser jag att det är svårt att satsa för mycket på våra ungdomar men jag tar gärna den kritiken. Hellre det än att vi satsar för lite.

  Sedan förstår jag inte Ditt ironiska inlägg om sann “Öckerödemokrati”. Beslutet togs i Kommunstyrelsen vilket är en instans som finns i alla Sveriges 290 kommuner. Vill Du ändra på den ordningen får Du börja att kritisera Kommunallagen också.

 9. Hej Arne,
  håller helt med att vi ska satsa på våra ungdomar men frågan är vad som ger mest valuta för skattekronan.
  4,5 miljoner är en ansenlig summa. Varför till exempel inte upplåta marken med 5 årskontrakt med förlängning så länge den nyttjas och sen ge medel för ungdomarna att bygga en park för rimliga summor. En byggledare kan väl kommunen bistå med några timmar i veckan under egen byggnation. På så sätt får ungdomarna både kunskaper och en park som de själva tar ansvar för.
  Dessutom blir det rättvist för kommunens 1000 tals övriga ungdomar som inte kan nyttja 4,5 miljoners parken utan spelar tex fotboll eller seglar istället för att åka skateboard.
  Det är emot detta jag ifrågasätter att man spenderar så stora belopp på ett fåtal individer. Men beslutet är ju taget i sann “Öckerö demokrati” redan.

 10. Jan-Olof, det är alltid en fråga om prioriteringar med hur man skall satsa pengar. I detta fall har kommunen lovat dessa ungdomar en plats för att åka skatebord i över fyra år och det finns också som ett uppdrag från Kommunfullmäktige. Just dessa ungdomar, som är c:a 75 st och mest killar, är de som är svåra att få till fritidsgården. Som en jämförelse med pengar så kostar en placering av en ungdom mellan en och två mnkr per år. Jag tror att alla satsningar vi kan göra på våra ungdomar inte bara är till gagn för dem utan också på lång sikt är bra för kommunen.

 11. Hej Arne,
  Är det verkligen bästa sättet att spendera 4,5 miljoner av våra skattepengar?
  Hur många kommer nyttja denna park?
  Hur många av dessa är kvinnor/tjejer?
  Varför just skatepark, den förening jag representerar (XSS-de tio öarnas segelsällskap), får inte många ören i bidrag. Vi har ändå en ganska stor ungdomsverksamhet som är organiserad i svenska riksidrottsförbundet.
  Sen behöver ju vägnätet en kraftig upprustning etc.

  // Jan-Olof

Kommentera