Pryo hos Polisen

I fredags natt följde jag med Polisen under ett pass i centrala Göteborg. Eftersom det dessutom var lönehelg förväntades att det skulle bli en hel del att göra.

Under helgerna kraftsamlar Polisen resurser till centrala Göteborg och när det dessutom är lönehelg tar man in ännu lite extra resurser. Jag följde en patrull som hade del av Avenyn som ansvarsområde.

Första timmarna patrullerade vi i Nordstan och på Centralstationen eftersom det är dit som man anländer när man skall till Göteborg. Andra patruller åkte med spårvagnar och bilpatruller hade trafikkontroller på väg in mot staden. Vi hade även en ridande patrull som rörde sig i området. Under kvällen togs det dessutom in ett antal patruller från ytterområdena som förstärkning.

Fram mot tolvtiden åkte vi till Avenyn där vi patrullerade fram och tillbaka. Vi gick också in på ett flertal klubbar och visade oss. Samarbetet med vakterna var mycket bra och våra besök var uppskattade. Under kvällen togs det om hand på Avenyn ett tiotal berusade personer och då var det uteslutande vakter från klubbarna som kom med dem. Som hjälp hade vi ett fordon med tre arrester så att patrullbilarna slapp att avdela personal. Ett slagsmål larmades det på också.

En uppgift var också att beslagta öl och sprit som personer gick och drack på gatan. Vår patrull beslagtog säkert ett trettiotal drycker av olika sorter.

Sammantaget blev det en relativ lugn kväll vilket kanske kylan hade viss påverkan på. Framför allt tror jag dock att polisinsatsen hade en stor påverkan på att det inte hände mer. På Avenyn fanns det under kvällen 5 – 7 fordon och ett tjugotal poliser. Reaktionen från ungdomar var enbart positiv och man såg det som en trygghet att det fanns så många poliser i området.

Efter att varit ute i verkligheten en natt måste jag säga att jag är imponerad av de enskilda polisernas agerande och attityd. Vänligt och korrekt bemötande över lag var kännetecknande för dem. Min avsikt är att jag skall försöka att göra ytterligare ett pass, då fram emot våren när det blir lite varmare. Då lovade man mig att det kommer att bli mer att göra.

Kommentera