Vi söker dig som är helt felfri och vill bli politiker

Betraktelse över arbetet som kommunstyrelseordförande från min kollega Bo Frank, Kommunstyrelsens ordförande i Växsjö.

”Vi söker dig som har ett framgångsrikt arbete som anställd (dock inte i Växjö kommun) och är villig att gå ner i lön och jobba nästan obegränsat.
Vi söker dig som är beredd att ta maximalt ansvar men med sämre betalning än dina medarbetare. Du ska vara tillgänglig dygnet runt. Du ska för att ha koll på verkligheten ha arbetat 20 år som förskollärare, 20 år som lärare och 20 år som socialarbetare och 20 år inom vården. Utöver detta erfarenhet som byggnadsarbetare, chaufför och patrullerande polis. Du ska ha analytisk förmåga, vara social, behärskad och ha ledaregenskaper. Du ska ha erfarenhet av att ha familj, vara ensamstående, skild, företrädesvis kvinna, gärna med utländsk bakgrund.
Du ska vara felfri, du ska aldrig ha gjort en miss i ditt arbete och du ska inordna dig i de spelregler som media sätter upp för vad som är bra politik. Du ska inse att politik som inte är röd är en avvikelse från kulturvänsterns definition av det goda och önskvärda samhället.
Du ska vara ödmjuk och lyhörd. Du ska inse att även om du lyssnar på en person men inte kommer till samma slutsats så blir omdömet att du inte lyssnar. Du ska inse att hur mycket du än informerar om något så betraktas informationen som dålig och bristfällig om mottagaren har en annan uppfattning.
Du ska tåla att alltid vara slagpåse, hårdhudad och kunna låta kritik rinna av dig på ett nästan sjukligt sätt. Du ska vara troende, ateist och helst fattig. Helst komma ifrån enkla omständigheter. Du får inte ha skapat en förmögenhet eller drivit företag eftersom det anses fult.
Du ska helst bo i en kommunal hyresrätt och inte ha några villaambitioner. Helst cykla till jobbet, äta sex till åtta brödskivor om dagen och dricka ett och ett halvt glas rödvin om dagen. Max. Du ska ha utövat en idrott, gilla att gå på matcher. Ha koll på kulturlivet, i alla fall lite grann. Du ska vara vältränad för att klara 60- till 70 timmarsvecka. Vara beredd att jobba minst varannan helg utan OB. Tillgång till fack och skyddsombud saknas.
Om någon politikerkollega gör en blunder så ska du omgående distansera dig och kasta denne till vargarna oavsett personens vandel i övrigt”.
Skicka en CV och så låga lönekrav som möjligt till nomineringskommittén.
Eller ska det stå så här? Vi söker dig som är som folk är mest. Fast bara lite bättre.
Jag skulle önska att det varje dag ringlar en kö med helt felfria människor utanför kommunhuset som gärna åtar sig obetalda föreningsuppdrag och lågt avlönade förtroendeuppdrag. Men jag ser den inte. Undrar varför?

BO FRANK
kommunalråd (M), Växjö

5 kommentarer för “Vi söker dig som är helt felfri och vill bli politiker

 1. Det är som att sitta med en iPad och Twittra om att det var bättre förr.
  Så skulle det stå.
  Det går fint att radera förra inlägget till förmån för detta.

 2. Visst menar jag en hel del allvar i detta och visst kan man undra varför människor ändå vill ta polistiska uppdrag men framför allt har Du missat ironin i inlägget.

 3. Spännande syn på att vara politiker han har.

  Man får ändå fråga sig varför man väljer att bli det ändå? Ni vet vad som krävs och att det tillkommer ett väldigt ansvar och ni väljer det själva.
  Så att ovan inlägg skulle rättfärdiga dom fel som politiker gör anser jag är helt fel.
  Är man inte beredd på att ta det ansvaret och det jobbet på allvar så skall man heller inte välja det.

  Makt, som man använder i ordval eller som man bör se det som “möjligheten” kommer med ett otroligt ansvar i en demokrati, att tillgodose folkets önskan efter bästa förmåga. Och där skall man ha klart för sig att folkets vilja är inte en enstaka politikers dröm om hur det skall vara.

  Nej jag tycker ovan text är ett dåligt utryckt och lite av ett “tycka synd om sig själv” sätt.

  Ingen har påstått att politiker uppdraget är lätt.
  Dom som skapta för sådana uppdrag väljer att jobba i den privata sektorn efter som det ger mera betalt, den ekvationen tror jag alla redan fått i hop.

  Och brödskiveätandet har vi i dag fått dementerat, så det kan inte ligga i linje med vad som är rätt.

 4. Belöningen är Makt Makt att kunna förverkliga sina ambitioner i någon riktning. Makten är belöningen inom
  många yrkesgrupper med låga löner t ex poliser, kronofogdar
  och taxeringsnämndens ordförande. Helt mänskligt och normalt. Men ett kommunalråd har ju möjlighet att välja mellanatt göra sig populär bland tjänstemännen och godkänna alla möjliga chefsbefattningar som tillkommit under de senaste femtio åren eller göra sig mindre populär genom
  att ifrågasätta behovet av alla dessa tjänster och istället gynna skattebetalarna med lägre skatt eller
  mindre kommunal styrning. Men då är det fråga om väljarna förstår sammanhanget och uppskattar kommunalrådet efter förtjänst eller om han röner otack när han har använt sin makt

Kommentera