“Påsktraditioner”

Här följer ett axplock över händelser och konsekvenser från året påskfirande:

Norgårdens påskfyr laddas med däck och diesel och välter senare på kvällen. Tack vare att det var lite senare stod ingen intill.
Räddningstjänsten har till dags dato släckt femtio bränder, de flesta anlagda. Man tänder i ena änden på kommunen och när Räddningstjänsten är där så tänder man i andra.
Glödande och brinnande träbitar kastas efter brandbilarna.
En politiker uppmärksammade ungdomar som var på väg att anlägga en eld på hans altan.
Ett antal ungdomar skaffar en bil som de inte registrerar och som sedan används till att åka runt och anlägga bränder med.
Molotovcocktails kastas mot byggnader och i naturen.
Trappa till hus används för att elda med.
Falsklarm till Räddningstjänsten för att locka dem till fel plats medan man tänder på en annan.
Mängder med nödraketer uppskjutna. En del som slår ner antänder gräset.
En nödraket slår ner på en altan i centrala Öckerö och förstör en del av altanen.
Lock och dörrar till vattenreservoarer bryts upp. Stor risk finns då för förgiftning av vårt dricksvatten.
Granar göms i VA-ledningar med stopp och skador som följd.
Granar göms i pumstationer dit man bryter sig in med risk för skador på anläggningar och driftstopp som följd.
Ett flertal inbrott hos privatpersoner får inbrott i sina hus, källare och friggebodar.

När ansvarig personal pratar med de ansvariga ungdomarna och föräldrar till dem får de till svar, “det är ju påsk”.
Ett tiotal poliser på plats samt ett flertal vakter från Securitas.
Kommunens kostnad uppskattas till dags dato till en mnkr. Det motsvarar två tjänster i exv. äldreomsorgen.

Fotodokumentation finns på vissa av förövarna samt filmer på de anlagda bränderna där man ser personer springa därifrån. Polisanmälan är inlämnad på ett antal av händelserna.

Är denna “tradition” verkligen värd att bevara??

17 kommentarer för ““Påsktraditioner”

 1. Till verkligheten. Håller med Dig om det behövs sysselsättning till våra ungdomar. Vi är nu i startfasen av en ny fritidsgård samt byggandet av en skatepark. Dessutom för vi samtal med olika föreningar om ytterligare gemensamma aktiviteter.

  De som agerar på de sätt jag beskrivit är oftast en bit över 18 år och jag är lite tveksam till om just dessa ungdomar nås genom detta men vi gör ändå vad vi kan. Det handlar om att vi inte vill ha förstörelse på egendom, inbrott m.m. Inte att förbjuda traditionen med påskefyrar.

  Jag har varit ute och sett vad som händer och framför allt talat med de som blivit utsatta. Tyvärr så är de som agerar på det sätt jag beskrivit inte tillgängliga för en dialog annars hade jag gärna ställt upp på den för att efterhöra vad vi kan göra gemensamt för att komma tillrätta med detta.

 2. Hej
  Jag undrar vad som faktiskt görs för att förändra situationen? Det pratas mycket om att det inte kan fortgå på detta viset, att det är katastrof och så vidare – men vad görs rent praktiskt? Mycket snack och lite verkstad.

  Det behövs sysselsättning för ungdomar. Inte bara påskveckan utan hela året. De behöver ställen att vara på som är öppna för dem som inte fyllt 18.

  Jag undrar även om du varit ute på nätterna innan påsk och sett hur det är i verkligheten? Det är ju en sak att blogga om saker man hört och en helt annan att se det med egna ögon, prata med dem som är där ute, skapa sig en egen bild.

 3. Till hahahaha. Det som jag skrev är vad Räddningstjänst och VA-enheten rapporterat. Dessutom vad ett antal kommuninvånare berättat att de blivit utsatta för. Vad i detta är det som är överdrivet?

 4. Du överdriver allt, ingen koll på läget överhuvud taget… Tragiskt att du sitter så högt i kommunen och beter dig såhär, hoppas långt inne i mitt hjärta att du blir utvald som politiker!!

 5. Till arne ljughag. Inte heller de som är födda här tycker att det är OK med kriminellt agerande typ detta. Påsktraditionen som den är avsedd från början är det ingen som vill förbjuda.

 6. Till John. Tyvärr är allt av det sant och det finns dessutom mer som är av samma kaliber.

 7. Till insatt. Jag har inga problem med den ursprungliga traditionen, att samla granar och tända en påskfyr. Det är avarterna jag vänder mig emot, de rent kriminella handlingar som jag beskrivit. De tror jag inte speciellt många stödjer, speciellt inte de som blivit utsatta och exv. blivit väckta mitt i natten för att deras hus riskeras att brinna.

  Jag håller med Dig om att detta att anlägga bränder, bryta sig in hos människor m.m. inte hör till påsktraditionerna. Ändå verkar det som att vissa i skydda av detta anser det OK att just göra dessa saker.

  Jag tycker att själva påsktraditionen med att samla granar och att tända en påskfyr är bra, det är allt det andra som av någon anledning också sker inte är lika bra. Traditionen sker under Påskafton medan det andra företrädesvis händer veckorna innan. I år har det tyvärr fortsatt. Jag vill alltså inte förbjuda något nytt utan istället få en medvetenhet om att det som är olagligt och förbjudet inte blir tillåtet bara för att det är Påsk. Om vi gemensamt istället försöker att värna om traditionen och ta bort det som inte är bra så kan detta istället bli något som vi är stolta över.

  Vi har haft ett femtiotal anlagda bränder, enligt Räddningstjänsten, och det är avsevärt mer än vad andra kommuner haft.

  Källan är huvudsakligen från Räddningstjänsten och det kommer snart en rapport på kommunens hemsida om detta och antagligen också i Lokalbladet.

 8. Det är precis som att läsa aftonbladet, inga källor ingeting som backar upp det du skriver. Ingen aning om vad du skriver om över huvudtaget.
  Bränderna hör knappast alla ihop med just Öarnas påsk traditioner då det tydligen har vart över hela västra götaland regionen. Rekord många i mars månad 2013. Endast där svartmålar du VÅRT påsk firande. Du vrider verkligheten in i minsta detalj, söka jobb på aftonbladet kan jag rekommendera.

  Innan ni ger er på att försöka förbjuda detta vi har här ute, kan ni samtidigt förbjuda kyrkans jävla ringande, eventuella första maj firanden eller ex. färdig ställa den skiten ni genomförde vid öckerö/hönö bron genom att fylla ut med sten? Om ni skall snacka om öarnas miljö förstörning,Färjorna bör väl genast tas bort? Eller turister som kommer ut under konferensen? Då syftar jag inte endast på husvagnar med mera utan främst till bilarna på andra sidan som släpper ut alla avgaser under en veckas tid då de givetvis återvänder hemåt igen.
  Poängen är att en dag per år är detta, ni förstår poängen? Finns andra saker att ta tag i framför detta. . . .eller? upplysta samhälle, .förstår inte riktigt parallellen, skulle detta verkligen göra en sådan stor skillnad? jämfört av vad det ger folk här ute?? Tänk om vi alla fick igenom vad vi ville, walker tyder på en tendens av egoism av vad jag kan antyda?
  Påsk är en högtid där troligen de flesta infödda öbor håller med mig om att det är årets trevligaste helg då folk samlas och alla känner till varandra vilket ger en jävla härlig gemenskap.

  Jenny Walker med bihang ovan verkar inte liksom dig Arne, ha en susning om påskens inverkan på öarna! Det lär bli ramaskri om ni fortsätter på detta viset. Öckerö ligger väl på andra plats som sveriges näst säkraste kommun? TROTS DETTA JÄVLA VILDA VÄSTERN VI HAR HÄR UTE!? Problemet är utflyttade stadsbor som varken känner till traditon eller folk. De vill inte bli beblandade med oss öbor många gånger. Och hur du Arne Lernhag går ut i offentlig media och pratar som om detta vore en kris situation, om vilken skandalös traditon vi har i öckerö kommun!
  Det är just ni som förstorar upp detta, media söker givitvis er som ingen vetskap har kring hur det fungerar och så vidare är väl självklart. Annars skulle de ingen nyhet bli? Varje år samma visa, pistoler, knivar, våldsbrott, ja listan kan göras lång. Ägna er energi till något vettigt istället. Det är ni som orsakar detta miljonbelopp, ni som gör detta till en tråkigare tillställning som annars alltid är fylld av positiv energi.. . . . .
  Ni som tar åt er av detta, hoppas ni inte sitter kvar i kommunen nästa val!!! Var länge sedan jag hörde ett gott ord om Arne. Från både gamla så som unga.
  Någonstans får man ta ut sin vrede, det fick hamna här
  Tack för mig.

 9. Hälften är sant, hälften är falskt. försök förstå det istället för att snacka massa skit.

 10. Den dagen någon i vården tjänar mer än 300.000 kr förutom chefer och politiker son inte gör ett skit för att få världen att gå runt. Politiker är några överbetalade skatte smittade som vill ha mer av kakan. Den miljonen du talar om? Går den i din ficka annars eller?

 11. Till Äldrevården. Vad som helst måste ju vara bättre än att spendera den till att släcka anlagda bränder med.

 12. Risken att du/ni spenderat den miljonen på äldrevården är väl minimalisk?! Jag skulle föreslå att du promenera över till äldreboendet och provade att jobba ett pass istället för att sitta på ditt kontor och blogga.

 13. Hej
  Ni kommer inte att Kuba stoppa denna tradition för om ni försöker stoppa detta så kommer det bara att bli värre!
  Mvh pelk

 14. Äntligen en politiker som vågar ta upp den här frågan, dessa “tradtioner är inte värda att bevara. Dom medför ju bara mer o mer problem för varje år.
  Jag tycker att alla partier skall ställa sig denna fråga, skattepengar kan användas till bättre saker än att släcka bränder.

  /Lars

 15. Äntligen ett offentligt ord från vår politiska ledning som ifrågasätter en tradition vi för längesedan vuxit ifrån i dagens upplysta samhälle! Vi, skola, föräldrar, Kultur och Fritid, räddningstjänst och polis, borde gemensamt arbeta för att förändra denna tradition till något mindre destruktivt för samhället och vår miljö. Vi är för kloka för att låta detta fortgå…

Kommentera