Så här många ambulanser ställer Sahlgrenska av

Sahlgrenska har ställt av fler ambulanser på tre månader än Falck gjorde på fem år. Och hade SU haft samma avtal som Falck skulle de fått punga ut med en halv miljon i vite. Nu slipper man undan helt.
Metro har tidigare berättat att personalbristen leder till både avställda ambulanser och övertid – redan nu närmar sig flera anställda den maximala övertiden som får göras under ett år, 200 timmar.
Nu kan Metro avslöja hur många ambulanser Sahlgrenska ställer av. Siffror, framtagna för Metro, visar att Sahlgrenska under årets första tre månader ställde 27 bilar, varav 23 hela pass. Räknat på det vite Falck fick betala för att ställa ambulanser landar summan för de 27 bilarna på runt 500 000 kronor. Som jämförelse fick Falck under sina fem år som ansvarig för ambulansen betala vite på totalt 243 200 kronor.
Per Karlsson, områdeschef på Sahlgrenska, menar att det inte är ett självändamål att alla ambulanser ska vara i trafik, och att det för personalens skull kan vara bättre att ställa en ambulans än att beordra in någon för ytterligare övertid.
– Prio ett är att insatstiderna ska hållas, och det har de gjort. Sedan är det inte optimalt att ställa ambulanser. Men är det så att man har ett stort övertidsuttag gäller det att använda timmarna där de behövs, och för övrigt skapa ledig tid för medarbetarna.
Ambulanspersonal som vi pratat med uppger att de känner sig trötta och okoncentrerade på grund av övertiden, ser du en risk att de inte gör ett lika bra jobb när de kommer till patienterna?
– Finns den upplevelsen måste vi ta det på allvar och agera på det, och få in mer personal, säger Per Karlsson.

Kommentera