Tio procent är inte folket

Bra skrivet av Gert Gelotte.

Nästan 90 procent av de röstberättigade göteborgarna har inte skrivit på något krav på folkomröstning om trängselskatten.
Inget ord är så grundligt missbrukade i debatten inför en eventuell folkomröstning om trängselskatten i Göteborg som folket – i betydelsen göteborgarna. Politikerna påstås inte ha frågat folket innan de beslutade att genomföra det Västsvenska paketet och att delvis finansiera det med trängselskatt.

Anhängarna av en folkomröstning säger sig nu representera folket och hävdar att ett nej till folkomröstning vore ett uttryck för väljarförakt. Då är det dags att påminna om några grundläggande fakta.

Det västsvenska paketet har varit en fråga i två kommunalval. Inför det senaste bildades partiet Vägvalet med ett allt dominerande krav – att stoppa planerna på att införa trängselskatt. Vägvalet fick 5,32 procent av rösterna vilket resulterade i fem mandat i kommunfullmäktige. 5,32 procent är inget dåligt resultat för ett nytt enfrågeparti. Men man kan knappast säga att Vägvalet fick folkets stöd, 94,68 procent av de röstberättigade göteborgarna röstade inte på Vägvalet.

Mot detta mitt resonemang kan man invända att kommunalval avgörs av fler än en fråga. Men Vägvalet såg i varje fall till att trängselskatten inte slank igenom valdebatten obemärkt.

Nu har kvällstidningen GT efter en lång och ihärdig kampanj lyckats få drygt tio procent av de röstberättigade göteborgarna att kräva folkomröstning om trängselskatten. Folket sägs ha sagt sitt. Men vad är det i så fall folket har sagt? Nästan 90 procent av de röstberättigade göteborgarna har inte skrivit på GT:s folkomröstningskrav, trots att haft gott om möjligheter under mycket lång tid. Innebär det att folket säger nej till en folkomröstning?

5,32 procent i ett kommunalval och drygt tio procent i en tidningskampanj är inte fy skam. Men något uttryck för folkviljan utgör resultaten rimligen inte.

Att tio procent kräver folkomröstning medför inte att en folkomröstning måste genomföras. Enligt kommunallagen innebär det att frågan måste prövas i kommunfullmäktige. Där skall politikerna ta hänsyn till alla fakta – inklusive att nästan 90 procent inte krävt folkomröstning trots att de knappast kan ha undgått kampanjen.

Att frågan om folkomröstning enbart skall prövas utgör inte väljarförakt. Röstar en tredjedel av fullmäktiges ledamöter ja blir det folkomröstning. Det är en mycket hög utväxling av ett minoritetskrav. Djupare än så bör vi inte blanda in folkomröstningsinstrumentet i den representativa demokratin. Svälj inte svepande påståenden om att folket kräver.

7 kommentarer för “Tio procent är inte folket

 1. Nej Arne, då missuppfatta du mig. Jag påstår att debatten i artikeln är ett i ifrågasättande om demokratin. Och jag pekar inte på dig utan på dom politiker som ifrågasätter detta.

  Debatten har vart stor både från media och politiker kring om 10% är folketsröst. Och det är något som oroar mig att politiker ställer sig mot.

  Sen hur du ställer dig i frågan här Arne vet jag inte, men man får en känsla av när du skriver att du inte tycker det är värt en omröstning bara för att 10% vill ha det?

 2. Sven, jag har helt klart för mig de demokratiska spelregler som finns och jag kan inte förstå hur Du kan påstå hur jag ställer mig emot demokratin. Vad jag gjort är att jag delat en debattartikel där författaren ifrågasätter om GT företräder folket. Om Du anser att det är att sätta sig emot demokratin är vi illa ute.

 3. Siffror igen.

  Samt uttalandet
  “– Ett nej från politikerna innebär ett högt spel så att säga. De talar om för medborgarna att det här begriper vi bättre, säger Folke Johansson”
  Är klokt sagt.
  Att välja en “militär” väg(att endast säga nödvändig info) i demokratiska beslut är mindre begåvat av folkvald, det blir ofta deras fall. Men det borde gynna moderaterna?

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1668541-goteborgarna-vill-ha-folkomrostning

 4. Folkviljan är en av dom största delarna i en demokrati, och att i fråga sättas det är i mångt om mycket det samma som att i fråga sätta demokratin.

  Ungefär som att säga efter som Folkpartiet endast fick 7,06% i senaste valet vilket betyder att en sådan liten del inte har betydelse?

  Men dom fick oturligt nog tillräkligt enligt normerna för att vara med i riksdagen.
  Lika väl som att 10% av folkets vilja har betydelse för att man skall hörsamma folkets röst och således i en demokrati ta till sig detta vad medborgarna i en demokrati vill.

  och det är inte GT som anser att dom företräder folkviljan, det är dom demokratiskt uppsatta normerna som gör att 10% anses företräda folkviljan.

  Att diskutera och fundera kring saker är ett sundhetstecken, men att ställa sig i mot demokratin så som det görs här är inte så bra. Framför allt inte om man är politiker och kommunalråd.

 5. Lars, det är just tolkning som Gert Gelotte gör. Om den är rätt eller fel får väl visa sig. Jag tycker att Gert Gelottes tolkning inte är mer rätt än vad GT:s är när de anser att de företräder folkviljan.

 6. Ja siffror kan man ju läsa och tolka hur man vill. Men nu har man satt 10 procent som gräns. Vidare så kan man ju tolka i det Gert Gelotte skriver skriver att 90 procent är i mot folkomröstning. Så vad är då problemet ? Följ då dom regler som finns och låt oss rösta om saken och sen är det ur vägen om göteborgarna tycker att det skall finnas trängselskatt.

Kommentera