8 kommentarer för “Öckerö kommun är bra att bo i

 1. Nichlas, det kan vara så att Kalvsund just beroende på den sämre uppkopplingen nu får fiber långt mycket tidigare än 2020.

 2. Sven, Du har rätt om definitionen och jag missade detta. Vissa leverantörer påstår förvisso att även 0,25 Mbit är bredband men jag köper Ditt argument. Enligt plan en som ÖBO har för utbyggnad av fibernätet så skall 50 % av kommunen ha 100 Mbit 2015 och 100 % 2020. Efter Öckerö i år så finns det planer att börja på någon av de mindre öarna och diskussionen har varit atta detta kan vara Kalvsund. Så visst finns det planer för utbyggnad av bredband även på Kalvsund.

 3. jag ser att jag rörde i hop texten.

  Detta skall flyttas:

  “Öckerö Nät har fått uppdraget av kommunen att bygga ut ett fibernät, som alla på sikt skall kunna välja att ansluta till. Läs mer om detta på länken till Öckerö Nät i högerspalten. Där finner ni bland annat information om tjänster och vilka utbyggnadsområden som är planerade den närmsta tiden.”

  Och skall vara ovanför kolumnen med:

  Nu är ju som sagt mobilt bredband inte ett fungerande alternativ, och Xdsl(adsl mm) är max 0,25mbit. Regeringen sade att minst 1mbit till alla invånare. Men det finns ytterligare saker att se på så som uppgraderings möjligheter.
  Anslutningen skall vara en punkt till punkt förbindelse, dvs varje användare skall vara garanterad en viss kapacitet till närmaste anslutningspunkt. (det är man inte med mobilt bredband)Det måste vara samma kapacitet i båda riktningarna, det har inte mobilt bredband eller adsl.

  Hoppas det går att utläsa rätt ändå.

 4. Se där där fick vi en ny debatt. Förvisso innom ramen av vad som räknas i en rankning.

  Saxat från Öckerös hemsida.
  “Den 15 september 2011 beslutade fullmäktige om en strategi för kommunens IT-infrastruktur och tillgång till bredband.
  2015 skall 50% av hushåll och företag i kommunen ha möjlighet att ansluta sig till bredband med en hastighet om minst 100Mbit/s. 2020 skall 100% få tillgång till denna hastighet.

  I dag finns flera olika tekniker och infrastrukturer för bredband i vår kommun. Välj Dsl, 3G, 4G eller fiber, efter behov och geografisk placering. Hör med operatörer som finns på marknaden, för ett alternativ som passar era behov bäst”

  Nu är ju som sagt mobilt bredband inte ett fungerande alternativ, och Xdsl(adsl mm) är max 0,25mbit. Regeringen sade att minst 1mbit till alla invånare. Men det finns ytterligare saker att se på så som uppgraderings möjligheter.
  Anslutningen skall vara en punkt till punkt förbindelse, dvs varje användare skall vara garanterad en viss kapacitet till närmaste anslutningspunkt. (det är man inte med mobilt bredband)

  Öckerö Nät har fått uppdraget av kommunen att bygga ut ett fibernät, som alla på sikt skall kunna välja att ansluta till. Läs mer om detta på länken till Öckerö Nät i högerspalten. Där finner ni bland annat information om tjänster och vilka utbyggnadsområden som är planerade den närmsta tiden.
  Det måste vara samma kapacitet i båda riktningarna, det har inte mobilt bredband eller adsl.

  Det enda tekniken i telenätet idag som kan leverera detta är ADSL 2+ annex M, men det är högst begränsat med utbyggnadsmöjligheter och finns inte på Kalvsund. en annan teknik som är bättre men dyrare är Vdsl (även det i telenätet) men det är otroligt känsligt för kvaliten i telenätet samt störningskänsligt mm.

  Och förbindelsen som går till Kalvsund telestation är det idag Telia som levererar och den består av 4st trådlösa 2mbit förbindelser som skickas i luften(trådlös riktantenn) från Hönö telestation. som sedan delas ut på 32st möjliga kunder som får 0,25mbit var via adsl.

  Så skicka inga stora filer till Kalvsundsbornas mail, då dröjer svaret efter som det tar ett par dagar att ladda ned.

  Ja lite teknik kuriosa med, men hoppas det ger klarhet i hur det ser ut samt att möjligheterna inte finns här, och som tidigare nämnts så va Kalvsund inte med i den slutgiltiga offerten från Telia. Men det var med från början.

  År 2020 då skall vi alltså kunna ha fiber här, spännande.

 5. Får tillägga att 0,25 är inte snabbt nog att räknas som bredband enligt normerna(pts bland annat), samt mobilt räknas inte dit heller då det inte kan leverera dom tjänster man kan i ett fast bredband med god hastighet och tillförlitlighet. Dom tekniska möjligheterna är begränsade med mobilt bredband, just därför räknas det inte in. Även om 4G tekniken(LTE) medger flera tjänster idag än 3G gör men så klarar det inte av en bråkdel av vad fast bredband gör och tillförlitligheten mm är som sagt begränsad.

  Så nej vi har inget bredband här på Kalvsund och det finns inga planer på utbyggnad.

 6. Arne, Visst är det ett konstaterande, Debatterna handlar om dom kommunen rom använder dessa rankningar för att slå sig själva på bröstet, Och det är viktigt att se att mestadels av rankningarna har inte med styret att göra utan det är andra faktorer som styr.

  Nej kalvsund har 0,25 mbit adsl a 32st möjliga som kan få detta i vår telestation här. När offerten om utbyggnad av fiber i _hela_ kommunen som tex telia skicka in till Öckerö så va Kalvsund med, men i den slutgiltiga var alla öar inräknade och offererade utom Kalvsund så här har vi “fallit ur” bredbandsutbyggnaden varje gång.

  Här finns 3G och 4G så klart från dom olika operatörerna med olika täckning. Men ett trådlöst kan aldrig konkurrera med fast bredband och vad detta kan erbjuda för tjänster.

  Men ni har ju en vision att hela kommunen skall ha fiber 2020 så fram tills dess så är vi låsta till det 0,25mbit (256kbit) adsl alt mobilt bredband. Så inte fören dess så kan ni få full pott i bredbands rankningen.

 7. Nichlas, alla rankningar ifrågasätts, speciellt av dem som inte placerar sig så bra. Jag konstaterar att Öckerö kommun ligger högt upp på de flesta rankningar.
  Mig veterligen har Kalvsund samma bredbandsuppkoppling sommarturné delen av övriga delar i kommunen men att vi nu bygger ut till 100 Mbit på Hönö och Öckerö.

 8. Man skall nog ta Fokus rankning med en stor nypa salt.
  Då det råder kritiska debatter ang rankningen, med all rätt.

  Men ser man på kategorierna så som sjöutsikt, antal idrottsföreningar och tillgång till bredband mm så vore det ju konstigt om inte Öckerö kom bra till(trots att Kalvsund är den enda ö i kommunen som inte fått bredband)

  “Fokus kommunrankning tar till exempel upp trögrörliga faktorer som medelålder och medelinkomst i befolkningen, och till och med strandlängd. Syftet med rankningen är visserligen att ge en bild av var det är bäst att bo, men politiker i kommuner som kommer bra ut tar ofta åt sig äran för det, trots att mycket av utfallet framför allt beror på befolkningens egenskaper snarare än kommunens ledning.”

  Det är med medborgarnas röst man får den bästa måttstocken.

  http://www.dn.se/debatt/rankning-daligt-verktyg-for-kommunal-utveckling

  Här har man gjort en mera genomgående analys kring detta.

  http://politologerna.wordpress.com/2013/05/16/vad-lar-vi-oss-egentligen-av-kommunrankningar/

Kommentera