Förskolan har förlorat miljarder på maxtaxan

I en artikel i Svenska Dagbladet beskrivs väl hur kommunerna förlorat på maxtaxan. Då handlar det inte mest om avgiften som föräldrarna betalar utan på det bidrag som staten betalar till kommunerna. Det har till skillnad mot avgiften inte stått stilla utan t.o.m. sänkts. Det innebär att samma riksdag som nu är överens om att vi måste höja kvalitén i förskolan också är skyldig till dess försämring.

2 kommentarer för “Förskolan har förlorat miljarder på maxtaxan

  1. För mig är det märkligt att man inte inflationssäkrar både bidrag och avgifter. Vad gäller kommunernas ökade intäkter så har dessa mer än väl ätits upp av löne- och kostnadsökningar samt ökade kostnader som lastats över från staten såsom exv. LSS och LASS.

  2. Nej, förskolan har inte förlorat en massa miljarder. Det artikeln glömmer bort är att vi har haft en kraftig reallöneutveckling under samma tid och att kommunerna alltså har fått rejält mycket mer skatteintäkter, rensat för inflationen. Då har de gott om utrymme att hantera att bidragen sakta urgröps av den låga inflationen eftersom deras inkomster ändå stiger.

Kommentera