Maria Eriksson: De säger att Ni inte behöver pengarna

Ska regeringen muta oss med någon ynka hunka? Så låter det nu från det vänsterorkestrerade Medelklassupproret som säger nej tack till skattesänkningar.

Jag tror inte att vi behöver mer pengar i plånboken, fyllde den socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen i när han medverkade i SVT:s Debatt.

Det är verkligen inte alla förunnat över att fnysa åt hundralappar. Det har ju om inte annat tidigare upprop mot barnfattigdom pekat på.

Den som har en månadsinkomst på 19.000 kronor får med det femte jobbskatteavdraget 161 kronor per månad. Det totala jobbskatteavdraget är 1.479 kror per månad. Det är 17.748 kronor på ett år. Men får Medelklassupproret bestämma blir det inga pengar alls. Ni undersköterskor, lärare och chaufförer behöver dem ju inte!

Man undrar vad Daniel Suhonen ska säga när nästa avtalsrörelse närmar sig. Nej, vi vill inte ha några löneökningar, ”ska arbetsgivaren muta oss med någon ynka hundra”?

PRO gnäller också över inkomstskattesänkningarna. Fast av motsatt anledning. Pensionärerna har visserligen fått sänkt skatt flera gånger, men inte tillräckligt mycket, enligt PRO: ”2013 sänktes skatten med en ynka femtiolapp per månad. Besvikelsen hos PRO var stor.” Detta sagt av en organisation som aldrig någonsin tidigare gjort sig känd som en förespråkare för skattesänkningar.

Medelklassupproret kan väl upplysa PRO om att några hundralappar hit eller dit inte är så mycket att bråka om.

Det frustrerande med skattedebatten som den förs just nu är hur svårt det är att nå fram med fakta. Välfärden monteras ner, påstås det. I själva verket har resurserna till skola, vård och omsorg ökat med 25 procent sedan 2006, justerat för inflation. Lärartätheten i skolan har ökat. Läkarna och poliserna har blivit fler.

Den som vill vara noggrann skulle kunna påpeka att det inte finns något självklart samband mellan ”mer pengar” och ”bättre resultat”. Den finska skolan anses till exempel vara en av världens bästa, men kostar mindre än den svenska.

Men den som tycker att det är viktigt att antalet miljarder till vård, skola, omsorg stadigt blir fler har ingen anledning att klaga på Alliansregeringen.

Sänkta inkomstskatter leder till ökade skatteintäkter om fler arbetar. Det totala skattetrycket är lägre nu än 2006, men de totala skatteintäkterna är högre.

Om detta är möjligt samtidigt som svenska hushåll får behålla mer av sina pengar när skatten är betald – ja, vad är problemet?

En receptionist, fritidsledare, städare eller vaktmästare får alltså behålla närmare 18.000 kronor mer av sin lön per år. Pengar som kan användas till nya vinterjackor åt barnen, ett efterlängtat ridläger, att byta ut den slitna soffan, att äntligen måla om köket eller ett buffertsparande om tvättmaskinen går sönder.

Kanske framför allt till känslan av att ha något större marginaler att röra sig med i tillvaron.

Man undrar ju vilka dessa lektorer och sociologer i medelklassupproret är som anser sig veta att detta inte är värt någonting?

4 kommentarer för “Maria Eriksson: De säger att Ni inte behöver pengarna

  1. Nils-Olof, jag förstår inte iofs hur jag tilltalat dig i nedlåtande termer men enligt mitt sätt att se det, vilket delas av många som hanterar ekonomi i Europa, så innebär sänkt skatt en ökad tillväxt. Det är vad vårt land behöver nu. Om solidaritet så kan man säga att vi efter dessa skattesänkningar ff har det näst högsta skattetrycket i världen så med den parametern är vi väldigt solidariska. Hade det varit så att välfärd och skattetryck hade hängt ihop så hade det varit en sak men Sverige har inte världens näst bästa välfärd, långt därifrån.

  2. Magnus, sammantaget har Alliansregeringen sänkt skatten under sina år så att “vanliga” människor fått en extra månadslön. Det anser jag har ökat dessa människors förutsättningar att få det bättre när man fått mer i plånboken. Jämför detta med oppositionen som vill öka skatterna med 30 – 50 mdr kr. Det kommer att göra att Du kommer att få det sämre.

  3. Vad får då den som tjänar 14000 kr? 11000 kr? 8000? Svar: Ingenting för de är antingen arbetslösa, föräldralediga eller sjuka.

    Men vi som tillhör någon av dessa värdelösa delar av folket behöver ju inte leva. Helst ska vi dö. Våra barn ska svälta och gärna bli hemlösa och placerade i fosterhem.

    161 kr är föresten en skamlig spottloska om man ställer det i relation till den omfördelning av svenk välfärd som du och dina partikamrater gör er skyldiga till.

  4. Jaha, och vem är du att tala om mig i nedlåtande termer? Jag har fått uppemot 45 tusen i jobbskatteavdrag när det 5:e är infört. Jag skulle lätt avstå dessa för att säkra grundtryggheten i samhället. Samtidigt skulle jag utan att blinka låta den som fått 17 tusen behålla dessa. Det kallas solidaritet. Med ditt sätt att resonera finns bara individer, inget samhälle. Grundtrygghet är av försäkringstyp, med stoppdatum. För de som hamnar på sidan i ditt system har mycket lite chans att återkomma eftersom hela systemet bygger på tron att var och en är sig själv närmast och ensam är stark!! Jag vet att det här inte kommer att spela någon roll för dig, rinner väl bara av, men för människor utanför ditt fönster kan det jag säger ha en stor betydelse i positiv bemärkelse. Om du har någon som helst känsla för medmänniskan så borde du ändra din uppfattning. Jag äger förmågan till faktisk solidaritet. För mig är det ingen von oben aktivitet utan en livshållning. Din livshållning ser annorlunda ut, den får du stå för.

Kommentera