Björköbussen, igen

Det har hela tiden varit vår strävan att upprätthålla en bra kollektivtrafik på Björkö. Tyvärr har Västtrafik inte varit överens med oss om detta. När vi efter många påstötningar i november fick ut hur turlistan skulle se ut från den 15 december så påbörjade vi genast en förhandling om att köpa tillbaka turer.

Trots att vi uttryckte oss mycket tydligt i att vi ville ha kvar dag- och kvällsturerna så tog det Västtrafik en månad att få fram en offert för dagturerna. Dagen innan den nya turlistan skulle träda i kraft så lyckades vi att få dem att fortsätta att köra dagturerna.

Efter ytterligare en vecka så fick vi offerten för kvällsturerna. Samma dag svarade vi att vi antog den och svaret från Västtrafik var då att detta kan ske tidigast den 27 januari p.g.a. Västtrafiks administration. Att notera är att Öckeröbussar, som kör bussen, skulle klara av det direkt efter nyårshelgen.

Vi har stött på Västtrafik ett flertal gånger att denna fördröjning inte är acceptabel men utan resultat. Det som gäller nu är att kvällstrafiken återupptas den 27 januari och tyvärr kan vi inte göra något åt detta. Tvärtom är vi lika irriterade som Du är.

Jag har meddelat både vd:n för Västtrafik och styrelseordföranden mina åsikter om detta, ju fler som gör det desto bättre.

Vd Västtrafik lars.backstrom@vasttrafik.se
Ordförande Västtrafik leif.blomqvist@vgregion.se

2 kommentarer för “Björköbussen, igen

  1. Karl Beril, i Västtrafiks egna planer står det att det skall finnas minst tre turer per helg i ett område som Björkö. Detta är något som man inte följer vilket vi också påpekat. I nuläget har kommunen ingen plan på att återköpa helgturerna.

  2. Hur blir det med den kollektiva trafiken på lördagar och söndagar?
    Om man nu vill åka kollektivt från t ex Posten Björkö till Öckerö kyrka en lördag, finns det inga resor. Om man kryssar i att man kan tänka sig att gå till närmaste busshållplats, finns det heller inga resor enligt Västtrafiks sökfunktion. Om man kryssar i att man vill åka bil (vilket jag som billös inte kan)till en pendelparkering för att sedan åka med Västtrafik, kommer följande förslag upp:
    Köra bil till Hästeviks parkering, ta buss 24 från Batterivägen till Hönö-färjan, ta buss 290 från Hönö Pinan till Öckerö hamn, och sedan gå upp till kyrkan.
    För att åka kollektivt in till Göteborg en lördag, så förslår Västtrafik att man skall köra bil till Torslandakryssets pendelparkering, för att sedan ta bussen därifrån.
    Västtrafiks reseförslag kanske inte kommer att bli så väldigt populära hos de redan nu ganska upprörda Hjuviksborna?

Kommentera