Stefan Edman kritisk till rödmärkning av nordhavsräkor

Stefan Edman kritisk till rödmärkta nordhavsräkor
Stefan Edman glädjer sig åt Eskil Erlandssons (C) ifrågasättande av en framtida handel med individuella räk- och kräftkvoter.

– Vi har sex miljoner ton nordhavsräka i kvoten att fiska 2014. Att då som WWF be konsumenterna om köpbojkott är direkt fel och kan slå oförtjänt hårt mot Bohuslän.

– Skulle konsumenterna tro på WWF skulle det kunna leda till att vårt enda kustnära fiske att tala om, får lägga ner. Det slår mot fisket och kommunerna som är beroende av levande kustfiske för turismen.

Han menar att WWF:s rödlistning krisstämplar Bohusläns alla räkfiskare som borde premieras i stället för att ha utvecklat redskap och regler som är bra för fisket.

– Visst förekommer en del utkast av råräka. Men i stort är våra bestånd välskötta, säger Stefan Edman som dock är överens med WWF om att lekbiomassan har minskat under senare år.

– Men den är på väg uppåt igen. Räkan är kronjuvelen i Bohusläns varumärke. Det finns ingen anledning att sluta köpa den.

Edman säger också att han hört att räkfisket är på väg att bli miljöcertifierat. Marine Stewardship Council, MSC-märkning, är en internationell miljömärkning av fisk och skaldjur.

Enligt Edman står Norske Veritas bakom en sådan miljöcertifiering av fisket i norra Bohuslän.

Ulf Blomgren
ulf.blomgren@bohuslaningen.se

Kommentera