Stabilitet eller demokrati?

Idag redovisade sex partier en överenskommelse om hur en minoritet ska kunna styra landet. Den som ville ha stabilitet har fått det, tyvärr på bekostnad av demokratin enligt mitt förmenande. Nu kan en minoritet utan krav på förhandlingar driva igenom vad de vill utan att majoriteten kan göra något åt detta.

Jag måste säga att jag känner mig högst ambivalent till denna överenskommelse. Som sades på presskonferensen så har landet de senaste decennierna mest styrts av minoritetsregeringar men nu anser man sig plötsligt nödgad till att ingå en överenskommelse om hur detta ska ske. Detta har tydligt sin grund i vilken svårighet partierna har att förhålla sig SD.

Grundläggande i en demokrati är att det krävs majoritet för att få igenom sina förslag och speciellt sin budget. Detta frångår man nu genom en överenskommelse där man ska lägga ner sina röster i slutvoteringen. Om detta är ett korrekt förfarande kunde man agerat på det sättet redan vid budgetomröstningen.

Nu återskapas praxis sägs det. Praxis är också att en regering avgår om man inte får igenom sin budget. Det hade varit klädsamt om Stefan Löfvén infriat detta löfte bland alla som han gav. Nu sitter han kvar och kan driva en vänsterpolitik med stöd av Alliansen. Jag är tveksam och skeptisk till att detta är en bra uppgörelse gjord av Alliansen. Jag är dock säker på att en budget som präglas av ett Vänsterparti inte är bra för Sverige.

En kommentar för “Stabilitet eller demokrati?

  1. Jag lämnade M när Fredrik förlovade sig med MP. Undrar hur många som lämnar när nu man gift sig med vänsterblocket. Synd att dom inte lyssnar på sådana som du.

Kommentera